• Názov projektu: Spoločne do Európy

  • Číslo projektu: 2023-1-SK01-KA121-VET-000128848

  • Termín: 02.06.-15.06.2024

  • Počet účastníkov: 8+1

  • Odbor: Bussiness academy – billingval

  • Miesto: Malta

Na začiatok…

Na začiatku júna malo 8 žiakov so Spojenej školy v Starej Ľubovni možnosť zúčastniť sa 2-týždňovej praxe na krásnom ostrove Malta. Žiaci boli pre zmenu ubytovaní v 4 hosťovských rodinách a nie v hoteli. Po príchode na Maltu ich okrem krásneho počasia čakala prehliadka mesta a ukázali im pracoviská, kde budú najbližšie týždne pracovať. U nášho partnera Aclass Academy of English sa žiaci zúčastnili kurzu angličtiny, kde sa naučili niekoľko nových fráz a viet, ktoré môžu pri svojej praxi využiť.

Prax…

Všetkých 8 žiakov bolo rozdelených do 4 rôznych pracovísk.

Building Bridges je charitatívna organizácia z ktorej výťažok z predaja rôzneho tovaru ide ľuďom, ktorí si nemôžu dovoliť zdravotnú starostlivosť. Náplňou práce žiakov bola inventarizácia, obsluha zákazníkov, práca s pokladňou a novým softvérom, ktorí predtým nepoužívali. Vďaka neustálej komunikácii so zákazníkmi si zlepšili svoje komunikačné zručnosti v anglickom jazyku. Študentom sa na praxi veľmi páčilo to, že svojou prácou mohli prispieť k dobrej veci a popritom sa veľa nových vecí naučiť.

Tak ako predchádzajúca organizácia tak aj MSPCA je charitatívna organizácia s tým rozdielom,  že výťažok z predaja ide predovšetkým na pomoc zvieratám, ktoré to potrebujú. Lenka tu mala veľmi podobnú pracovnú náplň ako jej spolužiaci. V tejto organizácii pracovala žiačka so študentami z rôznych krajín, vďaka čomu si výborne precvičila jazykové zručnosti.

STC Higher Education je škola, ktorá sa venuje IT sfére a biznisu. Poskytuje rôzne kurzy, ktoré pripravujú ľudí na ich budúce zamestnanie. Náplňou práce Viki a Richarda bola práca na recepcii, digitalizácia dokumentov a popritom robili pre školu market research. Prax sa im veľmi páčila a nazvali ju skvelou a pre život obohacujúcou skúsenosťou. Atmosféra v práci sa im veľmi páčila, spoznali veľa skvelých a inšpiratívnych ľudí, ktorí sa k nim správali veľmi milo a ohľaduplne.

Pracovisko na Malte, ktoré snáď netreba ani predstavovať  – Malta Chocolate Factory. Melánia dostala príležitosť pracovať u najväčšieho výrobcu a distribútora čokolády na tomto ostrove. Svoju prax vykonávala v kancelárii, vďaka čomu mala možnosť vidieť účtovníctvo aj trochu inak ako len zo školskej lavice. Jej náplňou práce bol stocktaking, čiže evidencia zásob a nahadzovanie príslušného tovaru do rôznych tabuliek. V kancelárii pracovala spolu s majiteľom a manažérom, s ktorými sa rozhodne nenudila.

Niečo na záver…

Okrem praxe, sa snažili spoznať Maltu čo najviac. Spoznávali rôzne mestá, pamiatky, pláže či miestnu kuchyňu. Navštívili loďou ostrovy Gozo a Comino, kde si mohli zaplávať v Crystal Lagoon či Blue Lagoon. Nemohli si nechať ujsť návštevu najväčšieho akvária na Malte či hlavného mesta Valetta.

Dúfame, že sa študentom mobilita páčila a že si z nej odnášajú nie len nové skúsenosti, ale aj nezabudnuteľné spomienky.

Toto bola posledná mobilita v tomto školskom roku a vidíme sa opäť v novom školskom roku 2024/25!