• Názov projektu: Spoločne do Európy

  • Číslo projektu: 2023-1-SK01-KA121-VET-000128848

  • Termín: 09.06.-22.06.2024

  • Počet účastníkov: 6+1

  • Odbor: hotelová akadémia

  • Miesto: Praha, Česká republika

Na začiatok…

Posledný mesiac pre začatím letných prázdnin si 6 dievčat z odboru hotelová akadémia, vyskúšalo prax u nášho partnera v Českej republike. Spolu so žiačkami sa mobility zúčastnila aj sprevádzajúca osoba a jeden odborná pedagogička, ktorá sa v Prahe zúčastnila jobshadowingu.

Prax…

Všetky žiačky vykonávali svoju prax v hoteli VIENNA HOUSE BY WYNDHAM DIPLOMAT PRAGUE, kde boli zároveň aj ubytované. Niektoré dievčatá praxovali ako obsluha v reštaurácií iné varili v kuchyni. Dievčatá obsluhovali zákazníkov či ubytovaných hostí, komunikovali s nimi či riešili prípadné problémy. Ostatné žiačky vykonávali svoju prax v kuchyni. Pomáhali kuchárom pri varení, pomocných prácach. Pripravovali pre ubytovaných hostí či zákazníkov raňajkové menu, obedové menu alebo pripravovali jedlá z jedálneho lístka. Krájali a čistili mäso či zeleninu,  naučili sa pripravovať nové jedlá či sa naučili nové techniky. Okrem samotného varenia sa venovali aj „upratovacím prácam. Odborná pedagogička na jobshadowingu v rámci svojej Erasmus+ aktivity zase pozorovala kuchárov popri príprave tradičných českých jedál, príprave pracoviska. Získala nové vedomosti a zručnosti ako pripravovať tradičnú českú kuchyňu, ktoré bude používať vo vyučovacom procese.

Voľný čas…

Praha je mesto, v ktorom sa nikdy nenudíte a máte tu možnosť vidieť toho naozaj veľa. Po skončení praxe, dievčatá skoro každý deň objavovali nové miesta, pamiatky, ktoré ich veľmi zaujali. Nemohla chýbať návšteva Václavského námestia, rôznych múzeí, zúčastnili sa exkurzie odborného manažmentu alebo Apetitpikniku, kde mohli ochutnať rôzne kuchyne a to priamo v parku.

Niečo na záver…

Toto bola posledná mobilita školského roku 2023/24. Dúfame, že sa dievčatám v Prahe páčilo, získali nové vedomosti, ktoré využijú na škole aj mimo nej a že si z Prahy odniesli krásne spomienky.

Vidíme sa opäť v novom školskom roku 2024/25!