Na začiatok…
Po dlhšej dobe sme opäť mali možnosť, privítať do jednej škôl v našom konzorciu prizvaného experta. Na Hotelovú akadémiu v Kežmarku prišiel pán Strnad z gastropodniku Hostinář. Pán Strnad je šéfkuchár s 20 ročnými skúsenosťami s vedením kuchyne v 4* a 5* hoteloch a aj samostatných reštauráciách. 2 roky vlastní svoju gastro prevádzku „Hostinář“ v Zlíne, kde vyrába vlastné paštéty, sádlo, ktoré sa môže použiť na ďalšie varenia alebo ihneď skonzumovať.
Žiakom prišiel na školu ukázať a predstaviť studenú francúzsku kuchyňu. Prvý deň ich čakali prípravné práce pâté en croute, kde si cesto založili a taktiež zistili informácie o tomto druhu paštéty. Neskôr ich čakala príprava tradičnej českej sviečkovej s hovädzím mäsom. Mäso si naložili, pripravili vývar a na druhý deň ich čakala príprava a samozrejme ochutnávka.
Ráno si už pâté en croute alebo bravčovú paštétu v kruste pripravili, nakrájali a ochutnali. Neskôr si už samotnú sviečkovú pripravili, naložili a samozrejme ochutnali. Ako sladkú bodku pripravili škoricové slimáky s kardamónom.
Prezentácia spojená s prípravou jedál žiakov veľmi zaujala. Niečo nové a zaujímavé o studenej kuchyni sa študenti naučili a veríme, že tieto nové jedlá inšpirovali žiakov a pripravia si tieto jedlá aj doma.