• Názov projektu: Spoločne do Európy

  • Číslo projektu: 2023-1-SK01-KA121-VET-000128848

  • Termín: 22.05.-23.05.2024

  • Počet účastníkov: 1

Na začiatok…

Po dlhšej dobe sme opäť mali možnosť, privítať do jednej škôl v našom konzorciu prizvaného experta. Na Hotelovú akadémiu v Kežmarku prišiel pán Strnad z gastropodniku Hostinář. Pán Strnad je šéfkuchár s 20 ročnými skúsenosťami s vedením kuchyne v 4* a 5* hoteloch a aj samostatných reštauráciách.  2 roky vlastní svoju gastro prevádzku „Hostinář“ v Zlíne, kde vyrába vlastné paštéty, sádlo, ktoré sa môže použiť na ďalšie varenia alebo ihneď skonzumovať.

Žiakom prišiel na školu ukázať a predstaviť studenú francúzsku kuchyňu. Prvý deň ich čakali prípravné práce pâté en croute, kde si cesto založili a taktiež zistili informácie o tomto druhu paštéty. Neskôr ich čakala príprava tradičnej českej sviečkovej s hovädzím mäsom. Mäso si naložili, pripravili vývar a na druhý deň ich čakala príprava a samozrejme ochutnávka.

Ráno si už pâté en croute alebo bravčovú paštétu v kruste pripravili, nakrájali a ochutnali. Neskôr si už samotnú sviečkovú pripravili, naložili a samozrejme ochutnali. Ako sladkú bodku pripravili škoricové slimáky s kardamónom.

Prezentácia spojená s prípravou jedál žiakov veľmi zaujala. Niečo nové a zaujímavé o studenej kuchyni sa študenti naučili a veríme, že tieto nové jedlá inšpirovali žiakov a pripravia si tieto jedlá aj doma.